Thursday, April 15, 2010

Tingkatkan traffic anda dengan 4 benda


Salam ni aku nak bagi tips cara macam mana nak dapatkan traffik yang tinggi.Sebenarnya pada korang yang masih lagi newbie jangan la malas g blogwalking blog orang lain.Sebab ini je yang korang boleh tolong diri korang sendiri nak dapat traffik.Lagi banyak korang blogwalking lagi banyak la traffik setiap hari korang dapat.Dan boleh mencecah 100 visitor sehari.Untuk pengetahuan korang walaupun aku online ada pada masa-masa tertentu saja traffik aku agak tinggi walaupun aku tinbggalkan blog aku beberapa jam.Cuma yang pasti ada setengah orang yang sangat malas nak komen kat blog dia komen kat chatbox je.Aku tak kisah kalau chatbox nidijadikan tempat untuk berchatting tapi jangan la bila da baca sesuatu artikel dan penat memerah otak tibe-tibe tulis kat kotak chatbox je kata nice info atau bagi pendapat kat chatbox dan bla-bla.

Korang kena ingat kalau seorang buat suatu artikel tu bila korang baca dan bagus artikel orang tu komen la walaupun sedikit ini boleh naikkan self confidence orang yang buat artikel tu.Jangan la langsung buat tak tau atau lain ar memang korang tak bacakan ataupun memang tak bagus rtikle tu korang tak payah la komen.Ha apa aku membebel ni.Ok la buat luahan hati plak ok la sambung balik cerita tentang tingkatkan traffik ni.

Untuk meningkatkan traffik ni sebenarnya bukan la mudah.Korang kena pergi blogwalking blog orang lain.Campur dengan ahli forum.Bukan forum di geng blogger je.Tapi di forum-forum yang mampu boleh naikkan traffik korang.Jangan la pergi forum yang da nak mati semua ahlinya.Dulu aku selalu g blogwalking dekat webkl.net,kedahonline.net,sepaku.net dan zulkiplyharun.com ni.Kira best gak la tapi sekarang ahli dah makin kurang tak seperti dulu-dulu.So dimana korang boleh dapat ahli forum yang aktif.Ha di CG forum atau orang panggil carigold.Di CG forum ni terdapat ramai ahli forum yang sangat aktif.Jumlah ahli sekarang yang online di CG adalah 955 Currently Active Users(248 members and 707 guests) walaupun pada hari cuti raya cina ni pun terlampau ramai kalah gengblogger kita kan.hehe.Kat sini jangan la pulak korang dok letak link blog korang jer.Korang berkawan la dengan orang lain dan letakkan URL blog korang kat signature dalam profile korang.So setiap kali korang post apa-apa signature korang akan keluar la kat tempat korang bercerita tu.Contoh la
gambar kat bawah ni.Untuk signature ni korang bukan saja boleh letak URL tapi boleh letak gambar banner blog korang.pesanan jangan pape pun korang kena signup dulu sebagai ahli.Selain dari CG ni kat lowyat.net.Lowyat.net ni menggunakan bahasa orang putih.


Kedua korang boleh join gengblogger yang penah aku bagitau cara untuk tingkatkan traffik.Bukan ping disitu saja pergi la ke .Disini macam jugak korang ping kat gengblogger cuma geng blogger ni lebih friendlyla.Selain itu korang boleh ping di,,.Kebanyakan yang aku suruh ping ni semua contoh macam gengblogger jugak.

Ketiga gunakan la technorati,alexarank,pingler,twitter,facebook dan banyak lagi tapi lupa website dia.Benda ni semua adalah untuk ping artikel korang secara tak langsung search engine akan tahu dan update artikel baru.Cara ini dapat meningkatkan google rank korang jugak.Secara keseluruhannya update la selalu blog korang ni memberi manffaat pada korang tambah yang newbie ni.Jangan la ikut macam orang yang da lama berblogging macam chokilala,teratak muncet,justkhai,atau dilarangmelarang.Dia orang,orang lama dia orang ada peminat sendiri di blog dia orang serta ayat dia orang semua gempak-gempak bukan calang-calang orang la buat artikel setakat post artikel biasa.

Dan terakhir sekali rajin-rajin blogwalking blog orang lain dan blog yang banyak memberi manfaaat la pada blog korang.Korang boleh tinggalkan komen korang di chatbox atau kotak komen.Untuk pengetahuan korang meninggalkan komen di kotak komen lagi bermanfaat dari korang tinggalkan di chatbox.Ini kerana crawler search engine akan dapat baca apa yang korang korang.Itupun kalau pihak blog yang korang komen tu menggunakan Do follow macam blog aku.itu saja yang aku nak kongsi dengan korang.

Digg Google Bookmarks reddit Mixx StumbleUpon Technorati Yahoo! Buzz DesignFloat Delicious BlinkList Furl

2 comments: on "Tingkatkan traffic anda dengan 4 benda"

teratakhoneyz said...

Terima kasih atas tunjuk ajar yang diberikan. Maklumat yang berguna untuk new blogger. Thanks

phycrewz said...

terima kasihla .. mmg berguna. xpnh masuk lagi kat forum2.. GB sajala ada

PHYCREWZ

Post a Comment